Naučte sa o odrode Sauvignon – pôvod, chuť, párovanie s jedlom a iné zaujímavosti
Bujný a divoký rast vo vinohrade. Táto vlastnosť najlepšie odzrkadľuje odrodu Sauvignon, ktorej názov je odvodený od francúzskeho slova sauvage (divoký). No krásu tohto vína nedokáže spochybniť nikto, aj keď je často nepochopené.
Sauvignon je chameleónom bielych vín, pretože rovnaká odroda hrozna, ktorá sa pestuje v rôznych častiach Zeme, má úplne inú chuť. Aj z toho dôvodu sme si pre Vás pripravili článok o tejto unikátnej odrode, ktorá sa veľmi rýchlo stala svetovým fenoménom.
O pôvode odrody Sauvignon
Domovom Sauvignonu je údolie rieky Loiry vo Francúzsku, v ktorom narazíme na dediny Sancerre a Pouilly Fumé. Samotný pôvod má však z regiónu Bordeaux, kde ho vinári namiesto kvasenia používali v bielych zmesiach na výrobu dezertného vína Sauterne.
Z Bordeauxu hrozno putovalo na sever krajiny, až sa usadilo v spomínanom francúzskom regióne údolia rieky Loiry. V Sancerre bol Sauvignon zasadený a kultivovaný za účelom výroby vína, pre ktoré bol jeho jedinou ingredienciou. No namiesto pomenovania podľa odrody mu dali názov Sancerre (San-Ser).
V 20. storočí sa Sancerre stalo neuveriteľne populárnym vínom v parížskych podnikoch pre svoju schopnosť perfektnej harmónie s jedlom, ako aj bez neho. Len málokto však vedel skutočné meno tohto vína. Mnohí ho pravidelne pili s dojmom, že popíjajú Sancerre. To sa zmenilo až po tom, čo sa Sauvignon blanc presunulo z nočných ulíc Paríža na Nový Zéland, odkiaľ putovalo na medzinárodný trh.
Pre svoju nezameniteľnú arómu sa Sauvignon blanc (v preklade „divoké biele“) stal terčom záujmu aj v ostatných krajinách sveta. Vinohrady s touto odrodou dnes nájdeme v USA, Austrálii, Čile, Južnej Afrike alebo Španielsku. Pestuje sa i na Morave a v menšej miere aj u nás na Slovensku.
Rôznorodá aróma a nezabudnuteľná chuť ✓
Sauvignon je jedna z odrôd, ktorej arómu si ľahko zapamätáte. Často sa opisuje ako trávová, žihľavová alebo ovocná, broskyňová. Všetko závisí od toho, ako je hrozno zrelé a akým spôsobom sa pripravuje samotné víno.
V Bordeauxe sa využíva do cuvéé s odrodou Sémillon na výrobu prirodzene sladkých a osviežujúcich vín. V tejto oblasti vďačí za svoju chuť prítomnosti rieky Ciron, ktorej vhodné podmienky podporili rozvoj ušľachtilej plesne. Vodu z hrozna odparuje ušľachtilá pleseň, pričom sa koncentrujú cukry a aromatické látky. Navyše dodáva vínu špecifickú chuť.
Vína z USA majú naopak zvyčajne bylinkovú arómu, zatiaľ čo Sauvignon blanc z Čile je známy hlavne vďaka svojej zvýšenej acidite a lahodnej citrusovej chuti.
Lídrom vo výrobe je momentálne Nový Zéland, ktorého typickou charakteristikou je štipľavá a intenzívna chuť. V týchto oblastiach sa Sauvignon zvyčajne fermentuje za studena v sudoch z nehrdzavejúcej ocele pre zachovanie „elánu“. V posledných rokoch sa k dozrievaniu vína používajú skôr malé dubové sudy. Tradičný novozélandský Sauvignon blanc je známy pre svoje prenikavo aromatické tóny jalapeña, zelenej kapie a egrešov.
Vo vínach z odrody Sauvignon na Slovensku a Morave nájdeme zelený alebo tropický charakter. Pre kvalitný Sauvignon je potreba mať tieto dva aspekty vždy zosúladené a dominovať by mali ovocné tóny s jemným podtónom zelených tónov.
Stručná charakteristika Sauvignonu blanc ✓
Ako už bolo avizované vyššie, Sauvignon blanc sa môže pýšiť pestrou škálou príchutí. Medzi ovocnými nájdeme tóny limetky, zeleného jablka, ázijskej hrušky, kivi, guavy, bielej broskyne alebo nektárinky.
No nezaostávajú ani iné výraznejšie arómy. Sauvignon blanc je častokrát spájaný s tónmi zelenej papriky, egrešov, bazalky, zeleru a citrónovej kôry.
Acidita je stredná až stredne vysoká a ideálnou teplotou pri servírovaní je 8 stupňov. Archivačný potenciál tejto odrody je nie viac ako 5 rokov pre suché víno, 10 rokov pre sladké.
Podobné odrody: Verdejo, Albariño, Vermentino, Tocai Friulano, Colombard, Grüner Veltliner
Synonyma k Sauvignon blanc: Z Francúzska je to Sauvignon juane a Savagnin. V Nemecku a Rakúsku to je Weisser Sauvignon, Muskat Sylvaner a Feigentraube. Ako aj Sauvignon bianco pochádzajúce z Talianska.
Aké jedlo zvoliť k Sauvignonu blanc?
Sauvignon blanc je pre mnohých ľudí obľúbeným vínom, ale aký druh jedla sa k nemu hodí najlepšie? Náš zoznam nájdete nižšie a prajeme dobrú chuť.
Minerálny Sauvignon (Sancerre, Pouilly Fumé, Sauvignon blanc z Tasmánie) – Víno odporúčame párovať s jednoduchými, sotva ochutenými ingredienciami, ako sú surové a ľahko uvarené mäkkýše – ustrice, lastúrniky a čerstvé kraby.
Tento štýl Sauvignonu sa výborne zhoduje aj s japonskými jedlami, ako sú sushi, sashimi, morské plody na pare, vyprážaný dim sum alebo údený losos. Netreba zabúdať ani na surové alebo uvarené paradajky a čerstvé šaláty s pridaným kozím syrom.
Citrusový Sauvignon (Bordeaux, Adelaide, Sauvignon blanc z Čile) – Na svoje si prídu milovníci grilovaných rýb, s ktorými zažijete vytúženú rovnováhu chuti. Odporúčame servírovať so sardinkami, makrelou, krevetami alebo kalamármi.
Z hľadiska etnickej kuchyne sa dobre spája s gréckym a mexickým jedlom, alebo inými pokrmami s čerstvým avokádom, paradajkami a olivami. Vo výbornej kombinácii nájdeme aj rôzne ostré syry ochutené cesnakom a bylinkami.
Trávový / bylinný Sauvignon (Sauvignon blanc z Nového Zélandu a vína z chladnejších oblastí, ako je juhoafrický región Elgin) – Tu odporúčame siahnuť po rôznych šalátoch, najmä ak v nich nájdeme morské plody. Ale ústnu dutinu pošteklia aj „trávové“ ingrediencie, ako sú špargľa, hrachové výhonky a zelená paprika.
Nič nepokazíte ani párovaným podobných jedál ako pri minerálnom Sauvignone, kde sú chute výraznejšie – morské plody s príchuťami juhovýchodnej Ázie ako sú limetka a koriander. Za vyskúšanie stoja jednoznačne aj hrachové polievky a jedla sprevádzané hrachovým pyré.
Sanvignon blanc z dubových sudov (Bordeaux) – Perfektnou voľbou je v tomto prípade biele mäso, kuracie alebo teľacie, najmä ak je k nim podávaná krémová omáčka alebo jarná zelenina. K vínu však môžete okúsiť aj rôzne cestovinové jedlá, ktoré by mali byť taktiež podávané s krémovými omáčkami.
Ďalším dobrým „partnerom“ pre tento štýl Sauvignonu je grilovaný alebo na panvici vyprážaný losos, ako aj ľahko údené ryby – úhor, pstruh.
To by bolo z dnešnej prehliadky o odrode Sauvignon všetko a pevne veríme, že ste v nej našli inšpiráciu do budúcich dní pri dobrom poháriku vína. Ak áno, nájdete ho aj v našej pestrej ponuke – klikajte tu. Na zdravie.